Spalarea corecta a mainilor

0 comments

Spalarea corecta a mainilor De cate ori ti-ai spalat pe mâini astazi copilul? Așa cum poate stiti de la medicul pediatru spalarea mainilor pot fi actul cel mai important in prevenirea bolilor, pentru tine si copilul tau. Este acesta un obicei?
Toata ziua, copilul este expus la bacterii si virusuri: atunci cand atinge un alt copil, schimba jucarii sau mangaie pisica. Prin intermediul mainilor infestate cu germenii respectivi copilul isi poate freca ochii, atinge nasul, pune degetele in gura, etc.

Intregul proces se poate intampla in cateva secunde si poate cauza o infectie care poate dura zile, saptamani, sau chiar mai mult.

Copilul trebuie incurajat sa spele mainile pe tot parcursul zilei:

 • Inainte de a manca (inclusiv gustări)
 • Dupa o excursie la baie
 • Ori de cate ori vine de la joaca in aer liber
 • Dupa ce a atins un animal, inclusiv animalul de companie al familiei
 • Dupa stranut sau tuse, daca duce mana la gura
 • Cand cineva din familie este bolnav

Studii privind spalarea mainilor in toaletele publice arata că cei mai mulți oameni nu au obiceiuri de igiena foarte corecte. “Spalarea mainilor” poate insemna doar o trecere rapida sub jetul de apa.

 

Pasi pentru spalarea corecta a mainilor:

Deci, ce presupune o spalare temeinica a mainilor? Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) recomanda urmatoarele etape:

 • Udati mainile copilului.
 • Aplicați săpun sau săpun lichid pentru mâini , iar apoi asezati-l pe un gratar unde se poate scurge înainte de următoarea spălare de mână.
 • Frecați mâinile viguros împreună. Periați complet orice suprafață.
 • Mentineti frecare și spălarea intre 10 si 15 secunde pentru a elimina în mod eficient germenii.
 • Clătiți mâinile complet, apoi uscați-le.

 

Despre sapunurile antibacteriene

Rafturile farmaciilor sunt pline de sapunuri /solutii/geluri antibacteriene la modă, dar studiile au aratat ca aceste produse antibacteriene nu sunt mai eficiente la spălarea murdăriei și germenilor decât săpunul obișnuit Unii experti in boli infectioase au sugerat chiar că , prin utilizarea sapunurilor/solutiilor antibacteriene , s-ar putea ucide de fapt bacteriile normale crescand șansele ca bacteriile rezistente sa se inmulteasca .

Cea mai bună soluție este să spalati mainile copilului dumneavoastră cu apă caldă și săpun obișnuit ,
care nu contine substante antibacteriene (de exemplu, triclosan). Consumul regulat de apă și săpun este mai eficient decât folosirea solutiilor/gelurilor antibacteriene (de multe ori pe baza de alcool).
Acestea pot fi folosite sporadic, atunci cand nu exista o sursa de apa.

Țineți minte că, deși 10 la 15 secunde de spălat mâinile sună ca o clipă, este mult mai mult decât crezi. Alege o melodie care dureaza timp de 15 secunde și cânt–o impreuna cu el în timp ce se spala.

About the Author

Follow me


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}