• Home
  • “Sindromul de Cresa”

“Sindromul de Cresa”

0 comments

 “Sindromul de Cresa”Joaca infectiile recurente la sugar si copilul mic un rol in dezvoltarea sistemul imunitar? Reprezinta infectiile comune dobandite in cresa un beneficiu pentru sistemul imunitar sau supun copiii unui risc?

Nu exista date oficiale cunoscute referitoare la recurenta infectiilor in cazul frecventarii zilnice a colectivitatii, dar cu totii: parintii, personalul cresei precum si medicii sunt familiarizati cu existenta acestui risc crescut de expunere la boli infectioase comune si cu ciclurile recurente de boala la sugari si copiii mici asociate cu prezenta zilnica in cresa (Sindromul de Cresa).

 
Contribuie aceste cicluri recurente ale bolii la dezvoltarea unui sistem imunitar sanatos – sau pot afecta sanatatea pe termen lung a copilului? Exista modalitati de a sprijini sistemul imunitar al copilului pentru a-l pregati mai bine pentru o viata sanatoasa la cresa/gradinita?

 
Construirea sistemului imunitar al copilului
Sistemul nostru imunitar, cu mai multe grade de specificitate ne ajuta sa ne protejam de agenti patogeni. Sistemul imunitar devine „educat” pe masura ce suntem expusi treptat la mediu. O ramura a sistemului imunitar, cu un inalt grad de adaptabilitate, implica anticorpi numiti „imunoglobuline” . Imunoglobulinele sunt impartite in cinci clase – IgM , IgG , IgA , IgE și IgD – fiecare dintre ele reactionand fata de antigene specifice. Capacitatea organismului de a produce fiecare dintre acestea variaza in functie de varsta.

 
Imunitatea pasiva se refera la anticorpii prezenti in laptele matern , care ofera copilului
o imunitate temporara la bolile la care mama a fost expusa. Acest lucru poate ajuta la protejarea copilului impotriva infectiilor in primele luni ale copilariei. IgG matern dispare treptat in primele 6-8 luni de viata, in acelasi timp crescand rata de sinteza a IgG. Concentratia maxima a IgG totale este atinsa la aproximativ 7 – 8 ani .

 
Imunitatea activa se dezvolta pe tot parcursul vietii ca rezultat al expunerii la agenti patogeni si prin raspunsul imun la vaccinare . Nou-nascutii incep sa sintetizeze anticorpi IgM foarte curand dupa nastere, ca raspuns la mediul lor. Copilul prematur pare a fi la fel de capabil să facă acest lucru ca si sugarul la termen. La aproximativ 6 zile dupa nastere, concentratia serica de IgM creste brusc si continua sa creasca atingand la varsta de un an valoarea maxima (de adult).

 
Expunerea la agenti patogeni infectiosi comuni are astfel un rol important in construirea unui sistem imunitar sanatos al copilului prin dezvoltarea imunitatii active. In colectivitate, copiii vin in contact cu o varietate de agenti infectiosi , atat virali cat si bacterieni, care provoaca o serie de boli: infectii ale tractului respirator superior si inferior (studiile demonstreaza o frecventa de 8-10 episoade /an), otita medie acuta, boli gastro-intestinale (boala diareica 1-2 episoade/an), precum si anumite boli de piele.

About the Author

Follow me


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}