Alegerea unei gradinite – ce sa stii, ca sa faci alegerea potrivita

By cresa | Utile

Apr 23

 

Alegerea unei gradinite se poate dovedi o adevarata incercare pentru parinti. Cum acesta este primul prag important din viata copilului, este bine sa te pregatesti din timp… Cand sa-l dai la gradinita, care e programul cel mai potrivit pentru el, cum sa-l ajuti sa se adpateze.

 

 

OPERATIUNEA GRADINITA: cum sa o duci la bun sfarsit

 

Intrarea in colectivitate este la inceput dificila si pentru copii, dar si pentru parinti. Cresa sau gradinita este primul prag important din viata celor mici si depinde de tine sa-l treaca fara probleme. Fa-ti temele din timp!

 

Precis ca in septembrie, cand incepe un an scolar, ai vazut in fata portilor unei gradinite micuti care plang cu lacrimi amare, Se tin strans de mana parintilor si nu vor sa intre in nici o forma in noua colectivitate. Si parintii se chinuie sa ramana calmi si sa le explice, poticnindu-se de cele mai multe ori, ca la “gradi” e bine. Poate ti s-a intamplat si tie sau poate astepti toamna cu inima stransa. Ca sa nu ajungi in aceste situatii tensionate, haide sa vezi cum iti pregatesti pustiul, sa suporte bine momentul trecerii catre pragul de independenta.

 

INVATA-L SA FIE INDEPENDENT

 

Incepe sa-i povestesti copilului din timp despre momentul in care va merge la gradinita, cu mult timp inainte sa se intample acest lucru. Este un lucru necesar, pentru ca va vedea fete necunoscute si va da piept cu alte reguli decat cele pe care le-ati impus voi, ca parinti. Pentru el, un loc nou, plin de copii, poate crea teama, tocmai din acest motiv el trebuie familiarizat si cu mediul inainte de a incepe.

 

Pune-te in locul lui! Pana acum te-ai jucat cu doi parinti, cu bunici, poate si cu un frate. Si prin parc ti-ai facut doi-trei prieteni. Si, dintr-o data, intri in camera in care zgaiesc la tine cel putin 10 perechi de ochi. Tu n-ai fi stresata? Apoi, la trei ani, varsta care este considerata ideala pentru intrarea la gradinita, micutul tau nu intelege ce inseamna timpul. Daca ii spui: “Stai cuminte, vin sa te iau peste sase sau opt ore”, primele zile pentru el nu inseamna nimic. O sa prinda incredere in tine abia dupa cateva plecari si veniri.

 

Ca sa aiba incredere in tine, inainte de plecarea la gradinita, chiar inainte de doi ani, povesteste-i ca mergi la doctor, dar cu siguranta te intorci peste cateva ore. E cel mai bun atrenament pentru gradinita. Si semnaleaza-i ca ai facut ce ai promis, adica te-ai intors. Eventual, ia-l in brate si vorbeste cu el mai mult. Apoi invata-l sa se simta bine alaturi de multi copii. Poti sa faci acest lucru in locurile amenajate din parc, in locurile amenajate din diferite magazine mari sau restaurante care au facilitati pentru copii. Dar cel putin la inceput, stai cu el, sa vada ca poate sa se joace si cu alti copii de varsta lui si sa capete incredere ca asta nu implica disparitia parintilor din peisaj. Asa il inveti sa fie independent.

Leave a Comment:

Leave a Comment: