Alegerea unei gradinite se poate dovedi o adevarata incercare pentru parinti. Cum acesta este primul prag important din viata copilului, este bine sa te pregatesti din timp… Cand sa-l dai la gradinita, care e programul cel mai potrivit pentru el, cum sa-l ajuti sa se adpateze.
OPERATIUNEA GRADINITA: cum sa o duci la bun sfarsit
Intrarea in colectivitate este la inceput dificila si pentru copii, dar si pentru parinti. Cresa sau gradinita este primul prag important din viata celor mici si depinde de tine sa-l treaca fara probleme. Fa-ti temele din timp!
Precis ca in septembrie, cand incepe un an scolar, ai vazut in fata portilor unei gradinite micuti care plang cu lacrimi amare, Se tin strans de mana parintilor si nu vor sa intre in nici o forma in noua colectivitate. Si parintii se chinuie sa ramana calmi si sa le explice, poticnindu-se de cele mai multe ori, ca la “gradi” e bine. Poate ti s-a intamplat si tie sau poate astepti toamna cu inima stransa. Ca sa nu ajungi in aceste situatii tensionate, haide sa vezi cum iti pregatesti pustiul, sa suporte bine momentul trecerii catre pragul de independenta.
INVATA-L SA FIE INDEPENDENT
Incepe sa-i povestesti copilului din timp despre momentul in care va merge la gradinita, cu mult timp inainte sa se intample acest lucru. Este un lucru necesar, pentru ca va vedea fete necunoscute si va da piept cu alte reguli decat cele pe care le-ati impus voi, ca parinti. Pentru el, un loc nou, plin de copii, poate crea teama, tocmai din acest motiv el trebuie familiarizat si cu mediul inainte de a incepe.
Pune-te in locul lui! Pana acum te-ai jucat cu doi parinti, cu bunici, poate si cu un frate. Si prin parc ti-ai facut doi-trei prieteni. Si, dintr-o data, intri in camera in care zgaiesc la tine cel putin 10 perechi de ochi. Tu n-ai fi stresata? Apoi, la trei ani, varsta care este considerata ideala pentru intrarea la gradinita, micutul tau nu intelege ce inseamna timpul. Daca ii spui: “Stai cuminte, vin sa te iau peste sase sau opt ore”, primele zile pentru el nu inseamna nimic. O sa prinda incredere in tine abia dupa cateva plecari si veniri.
Ca sa aiba incredere in tine, inainte de plecarea la gradinita, chiar inainte de doi ani, povesteste-i ca mergi la doctor, dar cu siguranta te intorci peste cateva ore. E cel mai bun atrenament pentru gradinita. Si semnaleaza-i ca ai facut ce ai promis, adica te-ai intors. Eventual, ia-l in brate si vorbeste cu el mai mult. Apoi invata-l sa se simta bine alaturi de multi copii. Poti sa faci acest lucru in locurile amenajate din parc, in locurile amenajate din diferite magazine mari sau restaurante care au facilitati pentru copii. Dar cel putin la inceput, stai cu el, sa vada ca poate sa se joace si cu alti copii de varsta lui si sa capete incredere ca asta nu implica disparitia parintilor din peisaj. Asa il inveti sa fie independent.
Ce va invata copilul meu la gradinita? Care sunt sperantele mele, asteptarile mele?
- Poate ca ti-ar placea sa fii surprinsa? Sau poate ti-ai dori ca puiul tau sa invete ceea ce nu ai reusit sa il inveti acasa? Speri ca educatoarea sa aiba abilitatea si flexibilitatea de a expune copilul la unele lucruri sau situatii pe care acasa nu le intalneste?
- Copilul tau are o imaginatie bogata: supereroii, personajele de poveste, printii si printesele sunt parte a imaginatiei si a vietii copilului la varste mici. Speri ca educatoarea sa aprecieze si sa stimuleze imaginatia copilului tau, sa il lase sa isi exprime imaginatia?
- Poate ca iti doresti ca micutul tau sa invete la gradinita despre conflict si compromis. Vrei ca el, copilul tau, sa aiba libertatea de a gresi si de a invata din acele greseli. Vrei ca el sa aprecieze lucrurile pentru valoarea lor, sa stie ca orice realizare necesita un efort.
- Vrei ca micutul tau sa stie ce inseamna lucrul in echipa? Sa invete cand sa stea departe de “multime” si cand sa i se alature, sa fie parte din ea?
- Flexibilitatea educatoarei este foarte importanta. Speri ca educatoarea sa il invete pe copilul tau cum sa gestioneze diferentele dintre el si ceilalti si cum sa transforme o neintelegere intr-o experienta pozitiva.
- Cu siguranta iti doresti ca micutul tau sa fie independent, insa stii ca trebuie sa invete ca nu poate fi mereu in centrul atentiei si iti doresti ca atentia educatoarelor sa se distribuie in mod egal catre toti copiii din grupa.
- Cu totii stim ca este important ca cel mic sa invete ca in lumea asta, lucrurile se intampla pentru ca oamenii fac ca ele sa se intample. Vrei ca micutul tau sa stie ca poate face lucrurile sa se intample atata timp cat depune un efort pe masura. Speri sa aiba sansa ca la gradinita sa invete ce este acela ”scop”,”tel” si cum sa munceasca pentru a-si atinge scopul propus.
- Stii ca este important sa invete despre cultura. Despre istorie: ce este trecutul? Ce este prezentul? Ce inseamna ziua de maine? Care este sensul trecutului si cum ne afecteaza prezentul si viitorul.
- Speri ca micutul tau sa invete despre stiinta. Vrei sa il auzi ca pune intrebari, ca este dornic sa stie cum functioneaza anumite lucruri, ca isi exprima curiozitea naturala despre lume. Vrei ca el sa inteleaga lumea si lucrurile prin observatii.
In plus fata de toate acestea, cu siguranta momentul in care copilul tau merge la gradinita, siguranta si ingrijirea lui sunt aspecte esentiale. Ai credinta si speranta ca omuletul pe care il iubesti mai presus de orice pe lumea asta, va invata si va sti:
” Sunt iubit si ingrijit, sunt apreciat pentru ceea ce sunt si pentru ceea ce voi putea deveni”.
10 idei pentru adaptarea copilului la mediul de gradinita
Gradinita reprezinta un start in viata oricarui copil, care presupune o cunoastere prin intermediul invatarii, experimentand, practicand jocuri, intalnind un colectiv, invatand prin mijloace de instruire regulile impuse de adulti si prin multi stimuli ai dezvoltarii sale. Copilul are o pozitie privilegiata in familie si din aceasta cauza atunci cand apare o schimbare sau despartirea pentru cateva ore, el se va impotrivi, plangand.
Adultii nu suporta sa-si vada copiii plangand. Aici sunt niste idei pentru adaptarea copilului la mediul de gradinita, cu scopul de a-ti ajuta copilul sa treaca mai usor peste primele saptamani de gradinita.
- 1.Prin joc copilul este foarte activ si interesat de tot ceea ce face. Cand un copil se joaca, el invata sa respecte niste reguli, sa castige si sa piarda, isi dezvolta atentia si imaginatia. Joaca reprezinta un antidot atat pentru plictiseala cat si pentru obisnuinta, de aceea este necesar sa-ti acorzi timp si sa te implici in pregatirea copilului tau cu cateva luni inainte de prima zi de gradinita.
- 2. Copilul care nu este pregatit emotional pentru inceperea gradinitei, nu va sti de ce se afla acolo. Va trebui sa participe la activitati si, obisnuit sa se joace singur, sa alerge singur, ii va fi greu sa se integreze in grup. Organizarea unor intalniri cu copii de aceeasi seama va usura mai mult experienta intrarii in colectivitate. Nu trebuie acordata multa atentie in activitatea lor, ci trebuie sa i se explice in privat ceea ce greseste. Atunci cand greseste, copilul isi da seama si astfel se autocorecteaza.
- 3. Copilul trebuie sa urmeze niste reguli. Este firesc ca in primii ani de viata ai copilului, mama sa aiba un rol important si sa ii impuna niste sarcini precum activitatile pe care le va face la gradinita. Supraveghind atent copilul, poti sa cresti numarul de sarcini treptat, insa este de preferat sa nu-l corectezi mereu. Fiecare copil progreseaza in ritmul lui.
- 4.Cititul este important in dezvoltarea unui copil. Cititul il dezvolta intelectualul si are ca urmare deprinderea de abilitati de comunicare si interactiune, imbogatind cunostiintele copilului. Prin citit, copilul isi dezvolta atentia si memoria.
- 5. Un prescolar nu trebuie sa fie supus sa invete o structura ampla a limbajului, construirea discursurilor, sa coloreze tinand cont de anumite contururi. Important este ca cei mici sa coopereze, sa se joace impreuna.
- 6. Copiii cu stima de sine reusesc sa faca fata mai bine situatiilor si comportamentelor de risc care ar aparea in jurul lor. Adultii trebuie sa ii sustina in ceea ce priveste exprimarea emotiilor negative prin a-i incuraja permanent pe piticii lor, construindu-le un mediu sigur, aprobator.
- 7. Prezinta-i din timp mersul la gradinita ca pe ceva pozitiv si interesant. Povesteste-i despre activitatile pe care le va face, despre surprizele de acolo, familiarizeaza-l cu locul de dinainte sa inceapa gradinita.
- 8. Exista cateva reguli de politete pe care cel mic trebuie sa le respecte in public. Acestea reprezinta modul in care il educi si il disciplinezi ca parinte. Unul dintre primele bune maniere pe care copiii il invata este sa nu ii intrerupa pe ceilalti in discutii sau cand vorbesc la telefon. In general, si respectul diferentei de varsta este o maniera de urmat. Reamintirea sau repetarea constanta a bunelor maniere va ajuta la o educatie mai buna pentru copilul dumneavoastra.
- 9. Cu putina creativitate, iti inveti mai usor copilul sa-si recunoasca imaginea si cine este . Poti sa asimilezi imagini cu obiecte, poti sa-l inveti pe copil sa se prezinte, sa stie sa raspunda la intrebarile de baza care i se pun.
- 10. Dezvoltarea fizica este importanta mai ales in primii ani de viata, perioada in care aceasta trebuie sa fie continua. Masoara-ti copilul la anumite intervale de timp cu o banda de masurat sau cu o rigla si vei observa cat a crescut dupa primul an de gradinita.
Asteptam parerile voastre pe pagina de Facebook
0 comments