• Home
  • Dezvoltarea sociala si emotionala in mod corect

Dezvoltarea sociala si emotionala in mod corect

0 comments

Dezvoltarea copiluluiIntarirea partii sociale si emotionale a unui copil este vitala pentru cresterea si evolutia lui ca individ. Cateva seturi de abilitati se vor dezvolta singure o data cu trecerea timpului (cum ar fi abilitatile motorii), insa abilitatile de tip social sau chiar si emotional, se dezvolta cu ajutorul mediului si al familiei, care trebuie sa ii ofere copilului cat de mult suport este nevoie. Un micut care are la dispozitie fundamentele sociale si de tip emotional, va ajunge un adolescent si in cele din urma un adult capabil.

Avem in continuare cateva sfaturi care urmate ii vor oferi micutului fundamentele necesare de care aminteam mai sus.

 

Dezvoltarea copilului

 

Intareste fundamentele sociale si emotionale ale micutului.

Aceste fundamente sociale si emotionale, se intaresc “mana-in-mana”. Diferite activitati care contribuie la o dezvoltare propice pe plan social isi au o importanta majora in dezvoltarea pe planul emotional.

Pentru intarirea indeletnicirilor de tip social si emotional, este nevoie de introducerea activitatilor care intaresc aceste aptitudini in rutina micutului tau.

 

Grupurile de joaca

Grupurile si integrarea in grupurile de joaca ale micutului, ii vor dezvolta cele mai importante repere sociale. Dezvoltarea sociala se va infaptui cu ajutorul interactiunilor intre micutul tau si altii de aceeasi varsta.

Unul din cele mai bune exercitii este cel prin care se ofera exemple. Prin exemple micutul va invata sa isi astepte randul si cateva reguli de tip social, in cadrul unei conversatii spre exemplu in care va invata sa nu intrerupa si sa isi astepte randul.

Cu rabdare si timp micutul tau isi va dezvolta aptitudini sociale si va invata sa fie daruitor, sa isi imparta lucrurile cu alti copii si/sau sa schimbe lucruri cu ei.

 

Diversitate in varsta

Este recomandat ca micutul sa fie in contact si cu alte persoane in afara grupului de prieteni, chiar si cu oameni maturi. Din aceste experiente isi va dezvolta atat abilitatile de comunicare cat si abilitatile emotionale.

 

Jocuri

Acestea constituie cea mai simpla modalitate pentru micut sa isi exerseze si sa isi dezvolte abilitatile de comunicare si cele de tip emotional. Cele mai populare sunt jocurile in care micutul va trebui sa joace diferite roluri, interpretari cu jucarii din plus, si de ce nu, cele de societate si lista poate continua.

Aceste jocuri sociale, pe langa dezvoltarea abilitatilor emotionale si celor sociale vor dezvolta si imaginatia micutului.

 

Stimulare

Toate jocurile ii vor exersa imaginatia deopotriva cu abilitatile sociale si emotionale.

De recomandat este ca parintele sa isi incurajeze micutul sa faca desene, colaje, mici piese de teatru cu jucarii etc. Acestea, dupa cum am spus ii vor stimula pe langa abilitatile sociale si imaginatia.

About the Author

Follow me


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}