• Home
  • Dezvoltarea abilitatilor interpersonale la copii

Dezvoltarea abilitatilor interpersonale la copii

0 comments

Comportament copiiCopiii incep sa isi dezvote abilitati interpersonale inca de cum se nasc. Noii nascuti interactioneaza rapid cu frati sau surori sau chiar cu parintii prin contact vizual sau recunoasteri ale fetei, ale vocilor, tonurior si volumul vocii. Zambetele se vor forma in jurul varstei de 2 luni, avand deja o cale de a anunta orice neplacere – parintii stiu mai bine despre ce vorbim.

 

In timp ce copiii cresc, ei dezvota abilitati interpersonale si sociale, printre frati si/sau surori, precum si printre alti copii, invatand sa fie atat asertivi cat si persuasivi.

 

Dezvoltarea abilitatilor interpersonale la copii se realizeaza in unele cazuri foarte usor. Copiii vor invata cum sa comunice intr-o gama foarte variata de cai. La varste relativ mici copiii vor sti sa comunice in diferite moduri cu oameni diferiti – parinti, frati, surori, bunici, invatatori sau oameni din alte categorii.

 

Comportament copii

 

Copiii deprind abilitati interpersonale si sociale bazate pe experiente – in functie de ce cuvinte sau expresii sau chiar gesturi s-au folosit in trecut. Copiii mici se folosesc adesea de plansete pentru a spune ca le e foame spre exemplu, iar atunci cand realizeaza ca sunt hraniti de-abea dupa ce plang, continua sa o faca de fiecare data cand le e foame. Mai tarziu fiind folosite (dupa invatarea primelor cuvinte) importantele cuvinte “te rog” pentru a cere ceva, copiii vor realiza ca ele sunt cea mai buna strategie spre a obtine lucrul dorit.

 

Abilitatile interpersonale, totusi, se extind mult peste cele amintite, se duc pana la dezvoltarea abilitatilor de a fi politicosi si civilizati. Multi parinti isi fac griji ca micutul lor (in special primul sau singurul copil) duce lipsa de asfel de abilitati – in cele mai multe cazuri nefiind adevarat.

 

Copiii pot avea dificultati cu interactiunile sociale doar daca:

 

  • Au probleme in crearea si mentinerea unor prietenii
  • Sunt victimele unor abuzuri si sunt sicanati (un oarecare nivel de sicanare este normal)
  • Sunt victimele unor situatii create de catre ceilalti copii
  • Sunt ori prea dominanti ori prea pasivi in rezolvarea unor probleme sau conflicte
  • Nu se comporta propice in situatii de grup, profesorii va pot ajuta in a sesiza acest punct
  • Nu inteleg anumite expresii faciale sau semne non-verbale si fac gesturi sau remarci nepotrivite
  • Le este greu sa inteleaga si/sau sa foloseasca umorul in conversatii
  • Intrerup foarte des conversatii fara un anumit rost

 

Cu toate ca in lista de mai sus am reusit sa prezentam cateva aspecte, va atentionam totusi ca cei mici vor face cel putin o mica perioada cel putin cateva din aceste puncte, fara a avea deficiente in comunicare. Daca esti ingrijorat de situatia micutului tau, intreaba un profesionist

About the Author

Follow me


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}