• Home
  • Blog
  • Depasirea anxietatii inainte de gradinita

Depasirea anxietatii inainte de gradinita

0 comments

AnxietateIn prima zi din perioada prescolara, parintii sunt de obicei la fel de nerabdatori ca si prescolarii. Pe cat de interesant poate fi inceputul unei noi etape, procesul de separare poate fi dificil cand mama sau tatal spun “la revedere” celui mic. Copiii prescolari pot avea un comportament precum prinderea piciorului mamei sau imbratisarea soldurilor tatalui, pot refuza sa plece sau chiar pot incepe sa planga. Lasarea copilului la gradinita poate fi cea mai dificila perioada din zi, sunt cateva lucruri pe care parintii le pot face pentru a face aceasta tranzitie mai usoara pentru toata lumea.
Anxietatea pe care un copil o poate simti la lasarea sa la gradinita este perfect normala si asa sunt si anxietatile pe care parintele le simte. Exista multe moduri pozitive si pasnice sa spui la revedere la gradinita care il va ajuta pe copil sa-si construiasca incredere.
Anxietate copii
Mai jos sunt cateva lucruri pe care parintii le pot incerca pentru a se asigura o despartire fara stres si fara lacrimi:

    • Fa totul din timp. O metoda pentru a usura tranzitia este sa ajungi la gradinita cu 15 minute mai devreme pentru a-i oferi micutului timp amplu sa se obisnuiasca cu tranzitia si sa spuna la revedere. La lasarea copilului la gradinita, ia-ti timpul necesar pentru a-ti indrepta atentia catre copilul tau. Asta poate ajuta copilul sa se relaxeze si sa-i usureze anxietatea in privinta despartirii.

 

    • Dezvolta o rutina. Este important pentru parinti sa dezvolte si sa mentina o rutina matinala consistenta, alaturi de o rutina consistenta de lasare a copilului la gradinita. Deoarece copiii mici nu au un simt temporal dezvoltat si invata din evenimentele zilnice, sentimentul lor de securitate vine din rutini ce pot fi prevazute. Cunoscand la ce sa se astepte in continuare le da incredere. Trezitul in fiecare diminiata la aceeasi ora, fancand exact acelasi lucru pentru a se pregati de gradinita si luandu-va la revedere in acelasi mod ii va da increderea necesara. Ceva atat de simplu ca si stabilirea unei rutine consistente poate obisnui copilul cu o tranzitie mai usoara gradinita-casa.

 

    • Vorbeste cu copilul tau. Cand ii spui la revedere, lasa-l pe copil sa stie faptul ca tu pleci. Plecarea neanuntata il face pe copil mai anxios pentru ca nu te mai poate gasi dintr-o data. Explica-i fiecare miscare copilului tau. Lasa-ti copilul sa stie ca pleci si ca o sa-l iei sau o s-o iei la o ora anume. De exemplu, ai putea spune, “O sa plec in 5 minute si o sa merg la lucru. O sa vin inapoi si o sa te iau dupa ce-ti mananci pranzul.” Vorbeste cu copilul tau despre programul clasei pentru ziua respectiva ca sa stie la ce sa se astepte. Ai putea spune “Dimineata aceasta vei picta si vei construi blocuri de jucarie. Mai tarziu, o sa canti cantece si o sa citesti o carte cu educatoarea ta. Apoi o sa te joci afara pe terenul de joaca si apoi te vei pregati de pranz.” Parintii ar trebui de asemenea sa-si aminteasca sa vorbeasca cu copiii despre anxietatea de separare intr-o maniera pozitiva si optimista. De exemplu, evita sa spui lucruri ca si “Baietii mari nu plang la scoala”. In schimb, ai putea spune, “Stiu ca te intristeaza sa ma vezi plecand. O sa-mi fie si mie dor de tine si o sa te iau dupa ce o sa te joci afara dupa-amiaza.” Copiiii isi arata emotiile prin plans, si este normal pentru ei sa o faca. Insusirea emotiilor acestora este o parte importanta in a-i ajuta sa faca fata in ceea ce priveste anxietatea despartirii.

 

  • Citeste-i copilului tau. Pe langa vorbitul cu copilul tau despre gradinita, cititul cu copilul tau despre aceasta poate fi la fel de importanta. Carti ca si “Llama”, “Lamei ii e dor de mama”(de Anna Dewdney), “Noaptea de dinainte de Gradinita” (de Natasha Wing si Amy Wummer), si “Ziua gradinitei Uraaa” (de Linda Leopold Strauss) ii ajuta pe copii sa inteleaga ce s-ar putea intampla si de la ce sa se astepte in prima lor zi de gradinita. Ca si bonus, cititul impreuna cu copilul tau o sa-l ajute sa dezvolte o pasiune pentru citit pentru toata viata.

Este important sa retii ca depasirea anxietatii este diferita de la copil la copil, fiecare copil este unic si poate reactiona in moduri diferite la separare. Tine minte, de asemenea, ca educatorii sunt experimentati in a ajuta familiile si copiii cu anxietatea separarii si sunt intotdeauna doritori sa intervina la despartire sau lasarea lor la gradinita si te vor ajuta in aceasta tranzitie.

About the Author

Follow me


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}