• Home
  • Cum masuram temperatura?

Cum masuram temperatura?

0 comments

Febra la copiii miciLa sugari se masoara in general intrarectal desi in prezent sunt multe termometre ce permit determinarea temperaturii la nivelul fruntii, pavilioanelor auriculare. Se considera ca un sugar are febra atunci cand temperatura intrarectala depaseste 38C; destul de util, cel putin in prima faza este si testul atingerii cu o sensibilitate de 75 %; nu se recomanda ca si metoda de urmarire a temperaturii mai ales daca va veti adresa unui medic, caruia ii este necesara o ” istorie” a evolutiei febrei. Este foarte important atunci cand copilasul dumneavoastra are temperatura sa o determinati, pentru a sti cu exactitate care au fost valorile acesteia, precum si evolutia sub tratamentul antitermic.

 
In prezent nu se mai recomanda termometrele cu mercur datorita riscului de accidente; la sugari si copii mici ( 1-3 ani) se recomanda masurarea intrarectala a temperaturii; dupa varsta de 3 ani se poate recurge la termometrele ” de ureche” sau la metoda clasica de masurare la nivelul axilei.
Trebuie stiut faptul ca, in cursul zilei temperatura corpului variaza, inregistrand valori mai mari in cursul serii( uneori diferenta de temperatura poate fi si de 1C intre valorile matinale, respetiv cele vesperale).

 
Ce anunta febra?
De cele mai multe ori anunta o infectie la nivel respirator ( adenoidita, rinofaringita, amigdalite, otite,etc) dar sa nu va mire faptul ca alte simptome ( nasuc infundat, secretii nazale, tuse, diferite eruptii la nivelul pielii) pot sa apara abia dupa 2-3 zile. Acesta este motivul pentru care de multe ori un bebelus este examinat de medic si acesta nu identifica nici o cauza a cresterii temperaturii.

 
Alte simptome de ” acompaniament”:

  • inapetenta, apatie, somnolenta/agitatie, irascibilitate;
  • adinamie, astenie; facies palid, incercanat;
  • eruptii cutanate;
  • dureri de cap(cefalee), dureri musculare, articulare;
  • Sunt si afectiuni ce evolueaza ” surd” adica cu persistenta febrei timp de cateva zile fara alta simptomatologie ( in aceste cazuri se impune un consult medical de specialitate):
  • infectiile urinare;
  • rujeola, rubeola, varicela, etc;
  • otita medie;
  • rar – infectii grave de tipul meningitei.

 
In timpul febrei apar si alte reactii din partea organismului :

  • bataile inimii sunt mai rapide(tahicardie);
  • respiratia este mult accelerata;
  • transpiratii, frison;
  • facies ” vultuos” – rosu intens, cu buze uscate.

 

Cand anuntam medicul?
In principiu orice crestere a temperaturii ar trebui sa constituie un imperativ pentru o vizita la medic, mai ales daca e vorba despre copii sub un an sau daca febra e insotita de modificarea starii genearle, varsaturi, diaree, dificultati de respiratie.

 

    Cum masuram temperatura?

  • 1. daca este vorba de un bebelus sub 3 luni care prezinta temperatura peste 38C, nu-i administrati nici un fel de antitermice pana nu luati legatura cu medicul; sunt medicamente care pot provoca grave efecte secundare daca se admnistreaza in doze mai mari; la copii toate dozele de medicamente sunt calculate in functie de greutate( acesta este motivul pentru care doi copilasi de aceeasi varsta dar cu greutati diferite, vor primi doze diferite de medicamente);
  • 2. daca febra e insotita de alterarea starii generale, somnolenta, frison sau nu raspunde la administarea de antitermice ( paracetamol, ibuprofen, algocalmin);
  • 3.daca se produce o crestere brusca a temperaturii peste 39 ,5C este un motiv sa va prezentati la camera de garda intrucat necesita examinare de specialitate.

Foarte des am intalnit in practica interpetarea cresterii temepraturii pe seama eruptiei dentare, intarziind astfel prezentarea la medic si tratarea “dupa ureche”; intr-adevar eruptia dentara constituie o cauza de crestere a temperaturii insa frecvent valorile se incadreaza intre 37-38C, interval denumit subfebrilitate si niciodata peste 38,5C; de aceea, ori de cate ori apare o crestere a temperaturii, mai ales in primul an de viata trebuie sa va adresati medicului, febra cauzata de aparitia dintisorilor fiind practic un diagnostic de excludere (se elimina, de catre medic, in urma consultului medical alte cauze ce ar putea determina cresterea temeperaturii).

La valori ale febrei care depasesc 38 C pot sa apara asa numitele convulsii febrile care sunt secundare unei hiperexcitabilitati a creierului determinata de cresterea temperaturii; au o componenta genetica importanta ( riscul de a prezenta aceste convulsii febrile este mai mare la copilasii ai caror parinti, frati au avut asemenea episoade). Convulsiile febrile reprezinta o urgenta medicala!!!

About the Author

Follow me


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}