Cresa sau bona?

By cresa | Educatie

Aug 26

Cresa sau bona?Oricat de mult si-ar dori parintii sa le poata fi alaturi copiilor in primii ani din viata, vine o vreme cand, inevitabil, o oarecare separatie trebuie sa se produca. Momentul este unul deosebit de dificil, mai ales pentru parintele care se simte vinovat ca nu poate petrece mai mult timp cu cel mic si care, in acelasi timp, isi doreste sa faca cea mai buna alegere pentru a-si suplini lipsa. Cresa, bona sau bunica devin astfel cele mai discutate optiuni.

Cresa BBA

Pentru ca nu toate familiile sunt atat de norocoase incat sa poata beneficia de prezenta constanta a unei bunici, celelalte doua optiuni (oarecum opuse din multe puncte de vedere) fac subiectul unor lungi analize si dezbateri.

Psihologii atrag atentia asupra faptului ca, in primii ani din viata, copilul are nevoie de grija si atentia cuiva care nu doar il supravegheaza, ci construieste si o oarecare legatura afectiva cu acesta. O persoana care il ajuta sa se joace si sa isi dezvolte abilitatile motrice, il incurajeaza sa isi exerseze mobilitatea, sa asimileze cuvinte noi, sa interactioneze social, sa se dezvolte armonios fizic si psihic, toate acestea excluzand excesul de protectivitate potential daunator.

Desi bona poate parea persoana cea mai indicata pentru a acoperi toate aceste nevoi, ea poate fi, in acelasi timp, o alegere gresita. De ce ar fi mai buna cresa decat bona in cresterea si educarea unui copil?

  • Pentru ca ii pune copilului la dispozitie mai multe persoane care au grija de el – o bona care trebuie sa se ocupe non-stop de un copil va simti nevoia, la un moment dat, sa se sustraga de la anumite activitati si sa castige mai mult timp pentru ea.
  • Pentru ca ii ofera micutului un climat social cald, in care sa se descopere pe sine si sa interactioneze cu alti copii de aceeasi varsta – o bona ar putea, cel mult, sa duca copilul in parc, unde interactiunile cu alti copii sunt mult limitate fata de activitatea organizata, din cadrul cresei.
  • Pentru ca ii da celui mic acces la resurse de joaca, educationale, de miscare s.a.m.d. pe care este foarte posibil sa nu le aiba acasa – o bona ii pune la dispozitie strict ceea ce pot asigura parintii, in timp ce cresa este un cadru in care sunt puse laolalta mult mai multe resurse.
  • Pentru ca il ajuta pe copil sa experimenteze siguranta fara acea supraprotectie pe care bona tinde sa i-o acorde celui mic – o bona care isi petrece tot timpul cu acelasi copil va risca sa devina mult mai permisiva decat este cazul, in timp ce personalul instruit al unei crese va sti intotdeauna cand si cum sa impuna limitele atat de necesare.
  • Pentru ca persoanele care se ocupa de copii intr-o cresa sunt mult mai bine instruite din punct de vedere profesional si au o experienta mult mai mare in interactiunea cu copiii – o bona are in grija un numar limitat de copii de-a lungul timpului, semnificativ mai mic decat personalul unei crese. In plus, o bona nu investeste la fel de multe resurse in dezvoltarea ei profesionala si nu este intotdeauna la curent cu noi sisteme educationale, precum metoda Montessori sau tehnici diverse de invatare prin joaca.

Primii ani de viata sunt esentiali pentru formarea cognitiva si afectiva a copilului. Alegerile gresite ale parintilor in aceasta etapa risca sa il faca pe micut sa ramana in urma: sa vorbeasca mai greu, sa fie mai timid in interactiunile sociale, sa aiba un vocabular mai limitat – pe scurt sa asimileze totul mult mai lent.

Da, exista bone calde, empatice, dedicate, care pot ajuta un copil sa se dezvolte asa cum trebuie. Sansele ca cel mic sa aiba insa parte de toate acestea in compania unei singure persoane, in afara unui grup de copii si utilizand exclusiv resursele de care dispune parintele sunt insa mult mai mici. Cresa devine, in acest context, un pas mare pe care cel mic il face catre lumea larga ce il asteapta si pe care trebuie sa o cucereasca in curand!

Leave a Comment:

Leave a Comment: