• Home
  • Blog
  • Cresa Montessori – abordarea educatiei la varste fragede

Cresa Montessori – abordarea educatiei la varste fragede

0 comments

MontessoriCei mai multi parinti considera ca la varste fragede singura preocupare a copilului ar trebui sa fie joaca. Pentru educatie si „invatat” va avea timp mai tarziu, isi spun acestia, iar instinctul este corect. Cresa Montessori reprezinta o abordare de ansamblu pentru dezvoltarea copilului.

Totusi, joaca in sine este o forma de educatie, iar copiii au aceasta dorinta neobosita de a sti tot, de a cunoaste, de a explora. Tocmai de aceea joaca lor poate fi usor transformata intr-o forma de educatie, oricand si oricum.

 

Cresa Montessori

Educatia la varste fragede este si dezideratul creselor Montessori, insa parintii care isi doresc acel echilibru intre libertate si disciplina traditionala au toate motivele sa caute o cale de mijloc. Aceasta cale de mijloc este abordarea propusa de Busy Bees Academy, o cresa traditionala care imprumuta insa cele mai utile strategii ale educatiei Montessori.

Montessori
Iata, mai exact, cum se poate obtine acest echilibru:

Ce implica educatia la copiii de varste fragede:

 

Pana la varsta de 1 an si jumatate, orice activitate a copilului este o aventura, prilej de uimire, de depasire a unor limite. Cele mai multe „exercitii” presupun jocuri de prindere a unor jucarii, de construit, carti senzoriale, exersarea schimbarii pozitiei corpului prin rostogolire si asa mai departe.

 

Apoi, pana in jurul varstei de 3 ani, se face trecerea la jocuri de miscare, exercitii de stimulare a lecturii, mima sau alte activitati tematice. Potrivit Ministerului Educatiei, spatiul in care cel mic isi desfasoara activitatea trebuie:

 

  • Sa fie luminos, bine venilat si incalzit corespunzator, pentru a-i asigura sanatatea copilului;
  • Sa fie larg, fara obstacole, pentru a elimina riscul accidentelor si a incuraja explorarea si miscarea;
  • Sa fie utilat cu materiale didactice si cu lucrari ale copiilor, plasate chiar la nivelul vizual al celor mici;
  • Sa fie dotat cu echipamente si piese de mobilier usor de folosit, confortabile si care sa ofere flexibilitate in decorarea camerei;
  • Sa contina materiale suficiente si diversificate, care sa le permita copiilor sa aleaga, sa testeze si sa isi exerseze abilitatile.

 

Intr-un astfel de cadru, axandu-se pe activitatile mentionate anterior, se desfasoara educatia traditionala in crese.

 

Ce aduce nou metoda de educatie in gradinita sau cresa Montessori:

 

Pe langa toate aceste aspecte, sistemul Montessori vine cu o serie de particularitati, specifice propriei filozofii de educatie:

 

  • Fiecare copil este unic, invata in mod diferit, in propriul ritm si are nevoie de un plan de invatare individuala;
  • Modul in care este organizat spatiul educativ este menit sa il incurajeze pe copil sa se educe singur, de la un anumit punct, dupa ce si-a insusit concentrarea, disciplina, ordinea si independenta;
  • Copiii sunt incurajati sa invete si unii de la altii, prin activitati de grup;
  • Fiecare copil isi alege singur orarul, activitatile la care vrea sa participe si timpul pe care il aloca acestora.

 

Ce aduce nou educatia in cadrul cresei Busy Bees Academy:

 

Asa cum am sugerat deja, la Busy Bees ne-am propus sa oferim micutilor cel mai diversificat (dar sigur!) mediu de dezvoltare, in care sa imbinam armonios metodele traditionale de educatie cu aspectele mai inovatoare ale educatiei Montessori:

 

  • Tocmai pentru ca fiecare copil este unic iar capacitatile lui sunt, in linii generale, limitate de varsta, am pregatit nu mai putin de 4 grupe de varsta diferite in cadrul programului de cresa;
  • Pentru ca orice fel de activitate este o sansa in plus de a invata ceva nou, am planificat 8 programe optionale variate, de la gimnastica si activitati muzicale pana la aikido, patinaj sau chiar excursii tematice;
  • Si pentru ca cei mici au nevoie sa fie asistati in moduri diferite, in situatii diferite, am alcatuit un personal din 17 profesionisti in materie de educatie, ingrijire medicala, asistenta psihologica si nevoi alimentare.

 

Cei mici sunt cea mai mare preocupare a noastra. De la elementele cognitive pe care li le insuflam in activitatile de zi cu zi, pana la dezvoltarea aptitudinilor sociale atat de importante, totul este o forma de joaca, mai mult sau mai putin „serioasa”.

About the Author

Follow me


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}