• Home
  • Ce inseamna respectul fata de copii

Ce inseamna respectul fata de copii

0 comments

Respectul fata de copii - Busy Bees AcademyDin ce in ce mai multi specialisti in domeniu sunt de acord ca manifestarea respectului fata de cei mici este esentiala pentru buna lor dezvoltare ca adulti. A le arata respect este, pana la urma, baza unei interactiuni armonioase; ne ajuta sa definim bazele unei relatii in care cei mici ne asculta si rationeaza argumentele pe care li le aducem. Copiii sunt foarte atenti la ceea ce se intampla in jurul lor si au o mare capacitate de a imita. Aratandu-le respect li-l vom insufla la randul nostru.

 
Cu toate astea, pentru a fi respectuosi cu cei mici trebuie sa stim mai intai ce inseamna acest lucru. Orice dictionar defineste respectul ca fiind „atitudine sau sentiment de stima, de consideratie sau de pretuire deosebita fata de cineva sau de ceva”.
respectul-fata-de-copii
 

Ce inseamna respectul fata de copii

Din toata aceasta descriere „consideratia” este, probabil, cel mai important aspect. Motivele pentru care trebuie sa manifestam consideratie fata de copiii din viata noastra sunt urmatoarele:

 

  • Copiii sunt vulnerabili. Cei mici isi insusesc in timp abilitatile fizice, sociale, emotionale sau cognitive de care au nevoie pentru a fi in siguranta chiar si fara supravegherea unui adult. Fara sprijinul si atentia noastra, pot face alegeri gresite foarte usor si se pot rani fara de voia lor. Avand consideratie fata de ei, vom fi intotdeauna capabili sa anticipam orice pericole si sa actionam pentru protectia lor.
  •  

  • Copiii sunt sensibili. Experientele prin care trec zi de zi, oricat de banale ni s-ar parea noua, isi pot pune amprenta asupra formarii personalitatii lor. Aceste experiente sunt cu atat mai importante in primii ani de viata, determinandu-le abilitatile si atitudinile viitoare. Ceea ce li se intampla acum este, in mare masura, cauza modului in care vor interactiona mai tarziu in viata.
  •  

  • Iar lumea este extrem de complexa. Desi dedicam foarte mult timp si efort dezvoltarii unor medii armonioase pentru copii, exista inca multe amenintari care ii pun in pericol. Fara supravegherea noastra permanenta, ei pot deveni victime celor mai diverse situatii si chiar… persoane. Responsabilitatea de a avea grija de ei implica si responsabilitatea de a identifica si a indeparta orice potential pericol la adresa lor.

 

A ne pasa de copii este o mare responsabilitate. A-i respecta, la fel. Ganditi-va deci cat respect le aratati copiilor dumneavoastra si ce puteti face pentru ca relatia voastra sa devina si mai apropiata.

About the Author

Follow me


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}